send your problem

Tag cloud

αυτοκτονία επικοινωνία φόβος εξωτερική εμφάνιση κιλά σωματικό βάρος αποδοχή απομόνωση μοναξιά άγχος πίεση ομοφυλοφιλία σεξουαλική ταυτότητα διάβασμα ανεργία none

Ερώτηση

Καλησπέρα σας

Eίμαι 37 χρονών. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μεγάλη πόλη της χώρας από χωρισμένους γονείς. Από μικρός δουλεύω και το επάγγελμα μου είναι σερβιτόρος μπάρμαν και υπεύθυνος σε καταστήματα εστίασης.

Συνοπτικά για την πάθηση

Το ιστορικό μου ξεκάνει πριν περίπου 10 χρόνια όταν από μια ατομική επιχειρήσει έχασα τα πάντα όχι ότι είχα χρήματα αλλά έκανα και εγώ την απόπειρα να κάνω κάτι το όποιο δεν πήγε καλά . εκεί είδα φίλους την σχέση μου να εξαφανίζονται με αποτέλεσμα να χάσω την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους μου αρκεί να βοηθώ και όχι να με βοηθάνε

Τότε κλείστηκα στον σπίτι μου και πέρασα ένα μεγάλο διάστημα με κρίσεις πανικού εμμονή και συγκεκριμένα ότι θα καταπιώ την γλωσσά μου και θα πεθάνω

Αποφάσισα και πήγα σε γιατρό και οδό και κοντά 6 χρόνια ακόλουθο αγωγή με σεροπραμ μισό χαπάκι την ημέρα έχανε ηρεμίσει τα πράγματα αλλά τώρα με έχει πιάσει να μην θέλω να βγω από το σπίτι πάλι και να είμαι απόμακρος από τον κόσμο και γενικά σπίτι. Βεβαία δεν δουλεύω τώρα και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο που γύρισα από νησί όπου και δούλευα σαν restaurant manager.

Να τονίσω ακόμα ότι πίνω κάθε μέρα εδώ και 18 χρόνια ποτέ πρωί ώμος . πίνω πάντα όταν δουλεύω και πάντα σπίτι η με φίλους η σε τραπέζι πίνω και στο σπίτι αλλά ποτέ μεσημέρι η πρωί πάντα βραδύ είναι παρέα και με απελευθερώνει

Εξαιτίας ώμος του ποτού και του αχνούς έχω μεγάλη απώλεια μνήμης .

Δεν θυμάμαι

Ονόματα

Που παρκάρω

Μερικές φορές τι έκανα η τι ήθελα να κάνω

Συγκινούμε εύκολα

Δεν έχω όρεξη να βγω να διασκεδάσω να γνωρίσω να ζήσω

Αυτά είναι πολύ συνοπτικά που σας γραφώ να συμπληρώσω ότι είμαι άγαμος

Απλά έχω μια σχέση η όποια δεν με καλύπτει παρά μόνο έτσι για να μην είμαι μόνος.

Ρωτήστε με ότι άλλο θέλετε για να με βοηθήσετε δεν μου έρχεται κάτι άλλο

Ευχαριστώ εκ το προτέρων

(Υ.σ συνεχίζω και παίρνω ακόμα τα φάρμακα όλα αυτά τα χρόνια μισό χαπάκι την ημέρα

Αλλά νιώθω ότι λειτουργεί σαν πλασέμπο)

Απάντηση

Αγαπητέ φίλε,



Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία σου με την υπηρεσία του ehelp. Διάβασα με προσοχή το γράμμα σου και διέκρινα αρχικά την απογοήτευση σου όσον αφορά τις φιλικές σχέσεις από το παρελθόν αλλά και την ανησυχία σου για την απώλεια μνήμης που έχεις εντοπίσει παρατηρώντας τον εαυτό σου. Παρόλο που αυτό που επιθυμείς από την επικοινωνία σου με την υπηρεσία του ehelp δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο, η ανάγκη σου για να αισθανθείς καλύτερα και η διάθεση σου να κάνεις κάποιες αλλαγές για να το πετύχεις αυτό είναι εμφανείς.

Η καθημερινή χρίση του αλκοόλ μπορεί να συνδυάζεται με την απώλεια μνήμης όπως υποψιάζεσαι και αναφέρεις στο γράμμα σου. Όμως και η ταυτόχρονη χρήση του με το σεροπράμ μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης. Συνεπώς η αδυναμία που αναφέρεις ότι έχεις κάποιες φορές να βγεις έξω από το σπίτι, καθώς και η αδυναμία σου να θυμάσαι ονόματα ή άλλες πληροφορίες είναι πιθανό να μην συνδέεται μόνο με το άγχος, στο οποίο αναφέρεσαι στην επιστολή σου. Θα μπορούσε το άγχος να αποτελεί αιτία για την καθημερινή χρήση του αλκοόλ. Θα μπορούσε όμως η χρήση του να συνδέεται και με τον τρόπο ζωής που έχεις επιλέξει να ακολουθήσεις. Το γεγονός ότι η κατανάλωση του περιορίζεται κυρίως τις βραδινές ώρες και όχι στις υπόλοιπες ώρες τις ημέρες ίσως και να αποτελεί ένδειξη ότι θα μπορούσες να περιορίσεις την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεις εφόσον αποφασίσεις τελικά να το κάνεις.

Η μακροχρόνια χρήση της αγωγής που ακολουθείς, απαιτεί παρακολούθηση από τον ειδικό που την παραχώρησε (ή τουλάχιστον από κάποιον άλλον) κι αυτό γιατί μπορεί να χρειάζεται μια ρύθμιση της δοσολογίας. Με τον γιατρό θα μπορούσες να συζητήσεις τα συμπτώματα που αναφέρεις και στην επιστολή, να του δώσεις πληροφορίες οι οποίες θα τον βοηθούσαν να σχηματίσει μια εικόνα και να σε συμβουλέψει ανάλογα για το αν θα είναι καλό να συνεχίσεις ή όχι την χρίση αυτής της αγωγής. Ίσως έχει να σου προτείνει κάτι άλλο. Σίγουρα όμως δεν θα σε ωφελούσε αν σταματούσες την αγωγή χωρίς να μιλήσεις πρώτα με κάποιον ειδικό.

Η περίοδος αυτή είναι για ‘σένα μια περίοδος αποχής από την βραδινή σου εργασία και αυτό σου δίνει την δυνατότητα να ξεκουραστείς και να έχεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να τακτοποιήσεις την σκέψη σου και να πάρεις αποφάσεις οι οποίες θα σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα μέσα στην καθημερινότητα σου. Από την άλλη αυτό το διάστημα αποχής από την δουλειά σου ίσως και να ευνοεί μια προσπάθεια για να ελαττώσεις την κατανάλωση αλκοόλ, αφού ο χώρος στον οποίο εργαζόσουν μέχρι σήμερα μάλλον την ευνοούσε.

Αναφέρεις πως ακόμα και με την σχέση στην οποία είσαι σήμερα δεν αισθάνεσαι ευχαριστημένος, αλλά παραμένεις μέσα σε αυτήν για να μην μείνεις μόνος. Αν δεν υπάρχει όμως κάτι στην σύντροφο σου το οποίο πάνω της σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, ή κάτι να σε ελκύει σε αυτήν, τι είναι αυτό που σε σταματά από το να ξεκινήσεις μια άλλη σχέση με μια γυναίκα την οποία θα βρίσκεις περισσότερο ελκυστική και θα επιθυμείς να είσαι μαζί της για κάποιον λόγο. Παρ’ όλα αυτά δεν αναφέρεις στο γράμμα σου αν ήταν μόνο αυτός ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησες την σχέση αυτή ή αυτός είναι που κυριάρχησε μέχρι σήμερα με το πέρασμα του χρόνου. Το να βρίσκεσαι όμως σε μια σχέση μόνο για να μην μείνεις μόνος σίγουρα δεν είναι αρκετό για να απολαύσεις την σχέση αυτή.

Σε κάθε προσπάθεια αλλαγής είναι σημαντικό να περιοριστούν οι κρίσεις μέχρι να δημιουργηθεί ολοένα και μεγαλύτερη ισορροπία στην καθημερινότητα σου. Γι’ αυτόν τον λόγο στο τέλος της επιστολής θα υπάρχουν δυο ασκήσεις χαλάρωσης τις οποίες θα μπορούσες να χρησιμοποιείς κάθε φορά που θα αισθάνεσαι την ανάγκη να το χαλαρώσεις. Η ένταση συνήθως αυξάνεται σταδιακά και εσύ παρατηρώντας τον εαυτό σου θα μπορούσες με τις ασκήσεις αυτές (πιθανό και με την βοήθεια της αγωγής) να προλάβεις ξεσπάσματα τις έντασης που ανά διαστήματα βιώνεις. Σε αυτό θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν και καινούργιες δραστηριότητες (κάποια μορφή άθλησης ή η ενασχόληση με παιχνίδια που απαιτούν σκέψη και μεθοδικότητα όπως κουίζ, γρίφοι, σκάκι). Οι αλλαγές στην καθημερινότητα σου πιθανό να σου προσφέρουν μια συναισθηματική ανάταση την οποία επιθυμείς άμεσα. Ακόμα κι ένα ημερολόγιο στο οποίο θα κατέγραφες κάποιες από τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα σου θα μπορούσε να σε βοηθήσει να συγκροτήσεις ακόμα περισσότερο την προσπάθεια σου.

Τις σκέψεις σου βέβαια θα μπορούσες να τις μοιραστείς και με κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας, ο οποίος θα μπορούσε να σε στηρίξει πιο άμεσα από ότι μια επικοινωνία με την διαδικτυακή υπηρεσία μας. Σήμερα κάθε δήμος και κοινότητα στην χώρα μας παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη για όποιον το επιθυμεί. Μπορείς λοιπόν να πάρεις πληροφορίες εφόσον απευθυνθείς στο δήμο της περιοχής στην οποία μένεις. Μαζί με όλα αυτά η υπηρεσία μας θα παραμείνει στην διάθεση σου σε περίπτωση που αισθανθείς την ανάγκη να μοιραστείς κάτι ακόμα μαζί μας.

Γ.Κ



Άσκηση χαλάρωσης.



Στην άσκηση αυτή θα χρειαστεί μία αναπαυτική καρέκλα, τοποθετημένη κατά προτίμηση σε ένα ήσυχο δωμάτιο – αν αυτό δεν είναι δυνατό, κάντε την άσκηση στο κρεβάτι σας. Μπορείτε να φοράτε απλά καθημερινά ρούχα, που δεν είναι όμως σφιχτά και δεν περιορίζουν τις κινήσεις σας. Κλείστε το τηλέφωνο και το κινητό σας, καθώς και το κομπιούτερ και την τηλεόραση!

Θα επικεντρωθείτε διαδοχικά σε διαφορετικά μέρη του σώματος, και θα είναι καλό να τεντώσετε και μετά να χαλαρώσετε τις μυϊκές ομάδες κάθε μέρους. Κάντε την κάθε άσκηση τρεις φορές.

Εξασκηθείτε καθημερινά, ή όσο συχνότερα μπορείτε αν αυτό δεν είναι εφικτό. Όσο συνεχίζετε τακτικά αυτή την εξάσκηση, θα διαπιστώσετε πως η χαλάρωση επέρχεται γρηγορότερα, και τότε μπορείτε να μειώνετε την ένταση των μυών πριν να τους χαλαρώσετε.



Χέρια – τεντώστε τα χέρια σας έτσι ώστε τα δάχτυλα να είναι ίσια και ανοιγμένα. Κρατήστε αυτή την στάση για μερικές στιγμές και αισθανθείτε την ένταση στις παλάμες σας και στην ράχη των χεριών σας. Μετά αφήστε τα χέρια σας να πέσουν απαλά πάνω σας , ή στην αγκαλιά σας, αφήνοντας τα χαλαρά. Αντισταθείτε στην επιθυμία να κρατήσετε κάτι και αφήστε τα να κρέμονται πλάι στον κορμό σας ή ξεκουράστε τα στην αγκαλιά σας. Όταν τα χέρια είναι χαλαρά, τα δάχτυλα είναι ελαφρά γυρισμένα προς την μεριά της παλάμης, και όχι αλύγιστα.



Ώμοι- όταν έχουμε ένταση στους ώμους μας συνήθως τους έχουμε σηκωμένους με αποτέλεσμα να κάνουμε μία ελαφριά καμπούρα. Τραβήξτε τους ώμους σας προς τα κάτω, και αισθανθείτε την ένταση στο κάτω μέρος από τα μπράτσα σας και πάνω στο λαιμό σας. Κρατείστε αυτή την στάση μερικές στιγμές, και μετά επιστρέψτε στην φυσική σας στάση (όχι με σηκωμένους τους ώμους προς τα πάνω).



Κεφάλι και λαιμός- οι μύες του λαιμού μπορούν να χαλαρώσουν μόνο όταν δεν έχουν να στηρίζουν το κεφάλι , π.χ. όταν είστε ξαπλωμένοι άνετα με το κεφάλι στηριγμένο στην ίδια ευθεία με την σπονδυλική στήλη, ή όταν κάθεστε, με το κεφάλι σε ισορροπία πάνω στο λαιμό και κοιτώντας ίσια μπροστά (ούτε σε μία από τις μεριές των χεριών, ούτε πάνω ή κάτω). Κοιτάξτε προς τα επάνω, και αισθανθείτε την ένταση στο λαιμό σας για λίγες στιγμές. Μετά αφήστε το κεφάλι σας να επιστρέψει στην στάση ισορροπίας, κοιτώντας ίσια μπροστά.



Πρόσωπο – αδειάστε το πρόσωπό σας από κάθε έκφραση. Αφήστε το μέτωπο να χαλαρώσει, το πηγούνι να τραβηχτεί προς τα κάτω με τα δόντια ίσα-ίσα να μην ακουμπάνε τα πάνω στα κάτω (ακόμη και αν τα χείλη σας είναι κλειστά), τα μάτια να κοιτάζουν ίσια μπροστά και μακριά, όχι σουφρωμένα. Σκεφθείτε ότι αυτή η στάση θα μπορούσε να περιγραφεί από την έκφραση «άδειο» ή «χαλαρό» για το πρόσωπό σας. Δουλέψτε αυτή την στάση για το πρόσωπό σας για μερικές στιγμές.



Καθόλη την διάρκεια της χαλάρωσης, αφήστε την αναπνοή σας να κατέβει έως την κοιλιά σας κατά την εισπνοή, και βγάλτε τον αέρα τελείως από μέσα σας κατά την εκπνοή.







Άσκηση αναπνοής



Εισπνεύστε μέσα από την μύτη σας, αργά και σταθερά, μετρώντας από μέσα σας: δέκα χιλιάδες ένα, δέκα χιλιάδες δύο, δέκα χιλιάδες τρία, δέκα χιλιάδες τέσσερα.



Εκπνεύστε μέσα από το στόμα, αργά και σταθερά, μετρώντας από μέσα σας: δέκα χιλιάδες ένα, δέκα χιλιάδες δύο, δέκα χιλιάδες τρία, δέκα χιλιάδες τέσσερα.



Κάντε σαράντα τέτοιες αναπνοές.



Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση δύο φορές την ημέρα, όταν ξυπνάτε και μόλις ξαπλώσετε το βράδυ – παίρνει περίπου 5 λεπτά. Μετά από εξάσκηση τριών – τεσσάρων ημερών, θα αρχίσει να γίνεται πιο εύκολη και φυσική η διαδικασία αυτή – τότε θα είστε έτοιμη/έτοιμος να χρησιμοποιήσετε αυτή την άσκηση για να χαλαρώστε οποτεδήποτε αισθάνεστε άγχος, και μιας και δεν είναι εμφανές ότι κάνετε κάποια άσκηση, δεν θα χρειαστεί να προβληματισθείτε μήπως και καταλάβουν οι τριγύρω τι κάνετε. Και μιας και δεν χρειάζεται κανένα αντικείμενο βοηθητικό για να εκτελεστεί, μπορείτε να την κάνετε οπουδήποτε.