send your problem

Tag cloud

αυτοκτονία επικοινωνία φόβος εξωτερική εμφάνιση κιλά σωματικό βάρος αποδοχή απομόνωση μοναξιά άγχος πίεση ομοφυλοφιλία σεξουαλική ταυτότητα διάβασμα ανεργία none

Ερώτηση

Xαιρεται,
ειμαι 16 χρονων κατοικος μεγάλης πόλης της χώρας και ειμαι μαθητης Λυκειου και αυτο το διαστημα απο την αρχη της χρονιας εχουν παρουσιαστει διαφορα περιεργα σε εμενα ψυχολογικα. Αρχικα ειχα κατι υπερεντασεις οι οποιες προσπαθουσα να τις ξεπερασω με διαφορες βολτες και τα καταφερα. Επιτα ομως παρουσιαστηκε απο το πουθενα ενα αλλο θεμα το οποιο εχει κρατησει εδω και καιρο και δεν εχω καταφερει να βρω μια δραστικη λυση: φοβαμαι μην ειμαι ομοφυλοφιλος. Ειναι κατι το οποιο παρουσιαστηκε χωρις καποια σοβαρη εδειξη διοτι ποτε δεν ειχα τετοιες ελξεις, παντα μου αρεσαν τα κοριτσια και παντα ειχα και εχω μοναχα σεξουαλικη ελξη για αυτες. Τις περισσοτερες φορες με πιανει αυτη η σκεψη και δν με αφηνει....με ανχωνει και αμα τυχει να το ξεχασω ολο και κατι θα βρεθει να μου το θυμισει.....Επιτα απο ψαξιμο στο ιντερνετ διαπιστωσα πως εχω ΙΔΨ. Και παλι δεν ειμαι ομως 100% σιγουρος και να ειμαι ομως δν μπορω να το διωξω! Κατα το πασχα το ειχα ξεχασει σχεδον εντελως αλλα προς την επιστροφη στα σχολεια ξαναπαρουσιαστηκε. Αρχιζω και αμφιβαλω ακομα και για τα αισθηματα μου προς τα κοριτσια, συγκρινω συναισθηματα και δεν εχω γενικα το ιδιο ενδιαφερον για αυτες πραμα που με ενησυχει ιδιαιτερα.....

θα ηθελα πολυ να ακουσω τη γνωμη σας θα με βοηθουσε παρα πολυ. Γιατι να επισκευτω καποιο ψυχολογο το θεωρω πολυ δυσκολο και ντρεπομαι να το πω ακομα και στους γονεις μου.

Ευχαριστω

Απάντηση

Αγαπητέ φίλε,

Σε ευχαριστούμε που μας εμπιστεύτηκες το θέμα που σε απασχολεί. Από ότι αντιλαμβάνομαι είσαι σε μια φάση της ζωής σου που αναζητάς την σεξουαλική σου ταυτότητα, κάτι που αρμόζει πλήρως με την ηλικία που βρίσκεσαι. Τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία σου, αγόρια και κορίτσια, αρχίζουν να εξερευνούν το φύλο τους. Δημιουργούνται ερωτηματικά, συγκρίσεις, γίνονται απόπειρες προσέγγισης και σταδιακά καταλήγουν σε προτιμήσεις. Η ανησυχία και η υπερένταση είναι μια φυσική συνέπεια της αναζήτησης. Μπροστά σου ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου για το οποίο έχεις ακούσει ένα σωρό αλήθειες αλλά και άλλους τόσους μύθους. Δεν γνωρίζω αν έχεις προσπαθήσει να έρθεις σε σεξουαλική επαφή με άτομο του ιδίου φύλου ή του αντίθετου, και ποια ήταν η εμπειρία που πήρες, θα μείνω όμως στο σημείο εκείνο του γράμματος σου που λες ότι άλλαξε ο τρόπος που σκέφτεσαι τα κορίτσια. Αναρωτιέμαι αν το γεγονός αυτό ήρθε σαν συνέπεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας προσέγγισης ή προέκυψε από μόνο του; Πολλές φορές το γεγονός ότι αντιλαμβανόμαστε καλύτερα το φύλο μας μπορεί να μας οδηγεί σε αυτή την προτίμηση για άτομα του ιδίου φύλου σε αυτές τις ηλικίες. Εκεί δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που σκέφτεται και κινείται κανείς, δεν υπάρχει μια διαφορετική χημεία, και όλα μπορεί να φαίνονται περισσότερο γνώριμα και εύκολα, τουλάχιστον για αρχή. Σε αυτή την περίπτωση η προτίμηση που εκδηλώνεται δεν έχει να κάνει με την σεξουαλική τελικά ταυτότητα του ατόμου, αλλά με την ανησυχία που προκαλεί η έκθεση στο αντίθετο. Τα ερωτήματα ‘θα αρέσω, θα τα καταφέρω, πώς θα είναι για μένα, πώς θα είναι για εκείνη, θα πονέσω, θα την πονέσω’, δεν είναι παρά εύλογα και αναμενόμενα. Αναρωτιόμουν αν έχεις κάποια φίλη να συζητήσεις θέματα γύρω από το γυναικείο φύλο που σε απασχολούν, μαζί της και μέσω αυτής να προσπαθήσεις να βρεις κάποιες απαντήσεις που σε απασχολούν. Επίσης θα μπορούσες να διαβάσεις ένα σωρό βιβλία που υπάρχουν στο χώρο πάνω στην σεξουαλική ωρίμανση του ανθρώπου, και που με τρόπο εύκολο αλλά πάντα επιστημονικό και ακριβές έχουν να δώσουν πολλές απαντήσεις. Το internet μπορεί να αποτελεί μεν μια τεράστια βιβλιοθήκη γνώσης αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργεί διαγνωστικά, πόσο μάλλον όταν μέσα σε αυτό μπορεί να βρει κανείς και ένα σωρό σκουπίδια.

Ένα ακόμα θέμα πάνω στο οποίο θα ήταν καλό να προβληματιστείς είναι οι προσωπικές σου απόψεις για την ομοφυλοφιλία. Είναι άραγε μια προτίμηση που την θεωρείς εξίσου αποδεκτή ή μήπως είναι κάτι το οποίο απορρίπτεις και για το οποίο είσαι αρνητικά προϊδεασμένος; Ένας τέτοιος προβληματισμός είναι πολύ σημαντικός μια και θα σε βοηθήσει να δεις κατά πόσο η αναζήτηση σου σταματά από προκαταλήψεις με τις οποίες πιθανώς μεγάλωσες και οι οποίες στην ουσία οδηγούν την σκέψη σου. Αν για παράδειγμα μεγάλωσες σε ένα περιβάλλον στο οποίο η ομοφυλοφιλία θεωρείται κατακριτέα, θα προσπαθήσεις πάση θυσία να στραφείς στο αντίθετο φύλο προκειμένου να αποφύγεις μια πιθανή απόρριψη από την οικογένεια σου. Αν από την άλλη μεγάλωσες σε μια οικογένεια που ήταν ανοικτή σε όλες τις επιλογές, είναι φυσική συνέπεια να φλερτάρεις ευκολότερα με την ιδέα της ομοφυλοφιλίας μια και είναι μια επιλογή που έχει απενοχοποιηθεί πλήρως και σου φαίνεται ίσως περισσότερο εύκολη για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο, να προβληματιστείς πάνω στα θέματα που συζητήσαμε και να προσπαθήσεις να αφουγκραστείς τον ίδιο σου τον εαυτό. Ακόμα και αν έχεις μια εμπειρία ομοφυλοφιλική αυτή δεν σε καθιστά αυτόματα ομοφυλόφιλο όπως άλλωστε και να έχεις μια εμπειρία ετεροφυλική δεν σε καθιστά ετερόφυλο. Δεν γνωρίζω την σχέση που έχεις με τους γονείς σου, ποιες είναι οι δικές τους απόψεις πάνω στο θέμα, και κατά πόσο νιώθεις την ανάγκη να τις ασπαστείς ή να τις απορρίψεις, για αυτό θα σου πρότεινα αν νιώθεις την ανάγκη να μιλήσεις με κάποιον για το θέμα που σε απασχολεί να είναι στην παρούσα φάση κάποιος ειδικός, ο οποίος θα καταφέρει να κρατήσει τις προσωπικές του /της προτιμήσεις μακριά από τη συζήτηση και έτσι θα πάρεις αντικειμενική πληροφόρηση, χωρίς κρίσεις και επικρίσεις. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς εμείς παραμένουμε στη διάθεση σου.

Φιλικά Κ.