send your problem

Tag cloud

αυτοκτονία επικοινωνία φόβος εξωτερική εμφάνιση κιλά σωματικό βάρος αποδοχή απομόνωση μοναξιά άγχος πίεση ομοφυλοφιλία σεξουαλική ταυτότητα διάβασμα ανεργία none

Ερώτηση

καλημερα,

στελνω πρωτη φορα καθως μολις τωρα επεσα πανω στο site ψαχνοντας στο google για συμβουλες κατα του αγχους!

ειμαι φοιτητρια πληροφορικης σε αει και παροτι ειμαι στο 5ο ετος χρωσταω πολλα. κι αυτο γιατι με τη σχολη δεν ειχα καλη αρχη. αντιμετωπισα διαφορα προβλήματα που με κρατησαν δυο χρονια μακρια της και επανηλθα σε ασχημη ψυχολογικη κατασταση να παλεψω για να κερδισω εδαφος. η αληθεια ειναι πως οι εξετασεις μου προκαλουν τρελο πανικο και αγχος! δεν κοιμαμαι, εχω πονους στο στηθος, πονοκεφαλους και αποφευγω να κοιταω βιβλια. χρωσταω αρκετα μαθηματα ενω παρακολουθω και κανω εργασιες ολο το εξαμηνο τα παω περιφημα με συνεπεια, στο τελος δε τα καταφερνω. πιστευω διοτι δεν εχω την ψυχραιμια να οργανωθω σωστα στο διαβασμα λογω του αγχους! στεκομαι παν ω απο το βιβλιο και τρελαινομαι απο φοβο και αισθημα αποτυχιας μονο και μον ο στη σκεψη της κολλας μπροστα μου! δεν ειμαι ηρεμη! στις πανελληνιες οντας αριστη μαθητρια πιεστηκα πολυ για αυτοελεγχο και τα καταφερα. απο τοτε δε μπορω να βρω τον ρυθμο μου! δε ξερω γιατι... ισως επειδη εχω περασει και δυσκολα 3 χρονια στη σχολη λογω ενος φοβερα επωδυνου χωρισμου! τωρα ειμαι καλα και εχω νεα σχεση που με κανει πολυ ευτυχισμενη. ομως συγκεντρωση 0. τρεμει η καρδια μου. ισως γιατι παντα περιμενουν ολοι απο μενα το αριστα (και εγω επισης) αλλα καταληγω τωρα πια στη σχολη να περναω τσιμα τσιμα ή να κοβομαι συνεχως με 3 ή 4! εχω αγανακτήσει.... πως θα βρω αυτοπειθαρχια; ηρεμια; πως θα νικησω τον πανικο μου?

ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια σας. σε 4 μερες ξεκινω εξεταστικη οποτε θα ημουν πολυ ευγνωμων αμα μου απαντουσατε το συντομοτερο!

Απάντηση

Αγαπητή μας φίλη γεια σου.

Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να σ’ ευχαριστήσουμε για την πρωτοβουλία που πήρες ώστε να εμπιστευτείς στην ομάδα του e-help τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς σου.
Διαβάζοντας το γράμμα σου, σκέφτηκα ότι είναι καλό να ξεκινήσουμε κάνοντας μια μικρή αναφορά στη θετική πλευρά του άγχους. Το άγχος λοιπόν όντας μία δύσκολη συναισθηματική κατάσταση για τους περισσότερους, μέχρι ενός σημείου είναι φυσιολογικό και δημιουργικό. Κάτω από δύσκολες και προκλητικές καταστάσεις της ζωής, το άγχος βοηθάει στην κινητοποίηση των μέγιστων προσπαθειών προκειμένου να γίνει η επίτευξη των προσωπικών στόχων.
Αντιθέτως, το άγχος μπορεί να κάνει κακό στο άτομο, όταν αυτό αδυνατεί πλέον να το ελέγξει κι έτσι περιορίζονται οι πραγματικές του ικανότητες για επίδοση και κάνει το άτομο να υποφέρει.
Σχετικά με το άγχος το οποίο σχετίζεται με το ζήτημα των εξετάσεων, συνδέεται άμεσα με το φόβο της απογοήτευσης και της ματαίωσης των προσδοκιών του ίδιου του εαυτού. Κινητοποιείται από τις αρνητικές σκέψεις που κάνει το ίδιο το άτομο, μεγαλώνει μέσα από αυτές, κι έτσι πολλές φορές οδηγεί στην εγκατάλειψη των προσπαθειών. Έτσι, μέσα από τις αρνητικές σκέψεις γίνεται μια ‘προετοιμασία’ αποτυχίας, αφού πλέον το άτομο ασυνείδητα συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτύχει.
Μερικά από τα πιθανά συμπτώματα του έντονου άγχους είναι τα εξής : ψυχοσωματικά συμπτώματα (π.χ. πονοκέφαλοι, κοιλόπονοι, εφίδρωση κτλ.), διανοητικά συμπτώματα (π.χ. αρνητικές σκέψεις, δυσκολίες ύπνου, μείωση αυτοπεποίθησης κτλ.), και μείωση επίδοσης (δυσκολία οργάνωσης των πληροφοριών, δυσκολία συγκέντρωσης, διανοητικό μπλοκάρισμα κτλ.).
Θα ήταν λοιπόν ωφέλιμο για σένα αγαπητή μας φίλη, παρ’ όλο το φόβο σου για πιθανή αποτυχία, να μάθεις να αντιμετωπίζεις τις εξετάσεις μέσα από μια καλή προετοιμασία του εαυτού σου. Η προετοιμασία αυτή μπορεί να συμπεριλάβει:
• Οργάνωση του χρόνου. Οργάνωσε τις ώρες μελέτης σου ούτως ώστε να μην ξοδεύεις περισσότερο χρόνο σε ώρες χαλάρωσης.
• Τακτικές επαναλήψεις μόνη σου ή με άλλους συμφοιτητές σου.
• Συναντήσεις με άλλους συμφοιτητές σου και κάντε ερωτήσεις ο ένας στον άλλο.
Όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι της αντιμετώπισης του έντονου άγχους, θα βοηθούσε αρκετά εάν έκανες αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με πιο ρεαλιστικές σκέψεις (π.χ. «ακόμα κι αν φοβηθώ θα το αντιμετωπίσω»), η εάν επιδίωκες κάποιου είδους ασκήσεων χαλάρωσης. Για παράδειγμα, ασκήσεις εισπνοής- εκπνοής για 15’ την ημέρα, ή λίγα λεπτά γυμναστικής καθημερινά έτσι ώστε το συσσωρευμένο άγχος να καταναλώνεται.
Σε αυτό το σημείο είναι καλό να επισημανθεί πως το άγχος τις αποτυχίας είναι φυσιολογικό. Παρομοίως, και η αποτυχία η ίδια είναι φυσιολογικό να επέλθει, οποιαδήποτε και αν είναι τα αίτια.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να σου ευχηθούμε καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου. Ο,τιδήποτε χρειαστείς θα χαρούμε να ακούσουμε ξανά από σένα.
Φιλικά,
Α.Ν.