send your problem

Tag cloud

αυτοκτονία επικοινωνία φόβος εξωτερική εμφάνιση κιλά σωματικό βάρος αποδοχή απομόνωση μοναξιά άγχος πίεση ομοφυλοφιλία σεξουαλική ταυτότητα διάβασμα ανεργία none

Ερώτηση

Γεια σας,

Ειμαι 30 ετών και εχω παντρευτει τον Νοεμβριο του 2010.
Αποφάσισα λίγο καιρό πριν τον γάμο να πάω στον γυναικολόγο μου για την διακοπή των αντισυλλιπτικών χαπιών
Εγινε διάγνωση του ιου των κονδυλοματων και ετσι μετα το γαμήλιο μου ταξίδι έκανα επεμβαση με λειζερ για την αφαίρεση του.
Η επόμενη συνάντηση με τον γυναικολόγο μου ήταν 2 μηνες μετα-μου ειπε οτι μπορω να ξεκινησω τη διαδικασια για να μεινω εγκυος.
Υποβάλλομαι σε κάποιες ιατρικες εξετάσεις και διαπιστώνεται αυξημενη τιμη της προλακτίνης...
Εχω αγχωθει λιγο γιατι εχω διαβασει διαφορα στο διαδυκτιο..

Σας παρακαλω μπορειτε να μου πειτε τον ρόλο αυτης της ορμονης και πως μπορω να το αντιμετωπισω?

Σας ευχαριστω εκ τον προτερον

Απάντηση

Αγαπητή φίλη,

Σε ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που δείχνεις προς την υπηρεσία μας. Επιπλέον θα ήθελα να σε συγχαρώ για το θάρρος σου να μοιραστείς το πρόβλημα σου μαζί μας. Αν αντιλαμβάνομαι σωστά από το γράμμα σου αντιμετωπίζεις εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα ορισμένα γυναικολογικής φύσεως προβλήματα με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί και το άγχος σου σε σχέση με την ικανότητα σου να τεκνοποιήσεις.
Όπως πιθανώς θα έχει ενημερωθεί από τον θεράποντα ιατρό σου, η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα εξειδικευμένα κύτταρα του προσθίου της υπόφυσης . Παρουσιάζει παρόμοια χημική δομή με την αυξητική και την πλακουντική ορμόνη .Η έκκριση προλακτίνης βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του υποθαλάμου, μια σημαντική περιοχή του εγκεφάλου μας. Η έκκριση προλακτίνης αυξάνει επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου και σε καταστάσεις stress.Η προλακτίνη αυξάνει κατά τη διάρκεια της κύησης, οπότε πολλαπλασιάζονται και τα αντίστοιχα κύτταρα της υπόφυσης. Η προλακτίνη επάγει την ανάπτυξη του αδένα του μαστού και την παραγωγή γάλακτος. Η διαδικασία του θηλασμού συντηρεί την έκκριση προλακτίνης, η οποία με τη σειρά της συντηρεί τη γαλακτοφορία. Η γυναίκα η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα αυξημένης προλακτίνης στο αίμα θα εμφανίσει, αναστολή της περιόδου, διόγκωση του στήθους και αρκετές φορές γαλακτόρροια (το στήθος της θα παράγει γάλα).Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής συνήθως είναι φαρμακευτική.
Αντιλαμβάνομαι την δυσαρέσκεια και την αγωνία που μπορεί να νιώθεις μιας και το αίτημα σου για μητρότητα είναι εμφανές, αλλά όπως και στην θεραπευτική σχέση, η εμπιστοσύνη μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι υψίστης σημασίας για την έκβαση της θεραπείας έτσι ίσως θα μπορούσες να συζητήσεις σε βάθος όλες τις απορίες σου με τον γιατρό σου που σαφώς είναι εξειδικευμένος και εκπαιδευμένος πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Επίσης η αύξηση του άγχους που πολύ φυσιολογικά παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις και ειδικά όταν μας δίνουν μια διάγνωση που μας αναστατώνει μειώνουν την δυνατότητα σύλληψης, μιας και το σώμα ουσιαστικά αντιστέκεται σε αυτήν την διαδικασία. Όπως αναφέρουν αρκετές επιστημονικές έρευνες η σύλληψη ενός παιδιού στην ουσία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και σαφώς η καλή ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας είναι ένας από αυτούς. Είναι πολύ φυσιολογικό όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί, μέσα στα άμεσα σχέδια του, να είναι και η δημιουργία της οικογένειας, κάτι που πολλές φορές είναι και αίτημα της διευρυμένης οικογένειας, δίνοντας κατά αυτό τον τρόπο ένα επιπρόσθετο άγχος στο ζευγάρι. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν κοντά μας σημαντικοί άλλοι όπως η οικογένεια και τα κοντινά μας πρόσωπα που μας παρέχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο να αισθανόμαστε ασφαλείς και αποδεκτοί. Ίσως θα μπορούσες να σκεφτείς αν ο σύζυγος και η οικογένεια σου σε υποστηρίζουν τόσο όσο επιθυμείς και αν νιώθεις άνετα να συζητήσεις αυτό το πρόβλημα μαζί του ή αισθάνεσαι αμυντικά και σαν αποτέλεσμα αυξάνονται τα επίπεδα του άγχους σου. Επίσης ίσως θα μπορούσες να σκεφτείς αν νιώθεις κάποια μορφή ενοχής πέρα από την αγωνία σου, μια και εσύ στην παρούσα φάση αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα που συνδέεται με την σύλληψη ενός παιδιού και όχι ο σύζυγός σου.
Ίσως λοιπόν θα μπορούσες να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου όπου θα παραβρεθεί και ο σύζυγός σου, και θα μπορέσετε από κοινού να λάβετε απαντήσεις σε όλα τα πιθανά σας ερωτήματα καθώς και θα μπορούσατε να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό/ ειδική σύμβουλο-ψυχοθεραπευτή/τρια για να συζητήσεις κάποιες αποτελεσματικές μεθόδους μείωσης του άγχους, της αγωνίας και σαφώς να διαπραγματευτείτε οποιοδήποτε δυσάρεστο συναίσθημα μπορεί να έχει γεννηθεί σε εσένα η τον σύζυγο σου το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ελπίζω να σε βοήθησα και να απάντησα τα ερωτήματα σου. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μη διστάσεις να επικοινωνήσεις ξανά με την υπηρεσία μας.
Με εκτίμηση,
Ν.Σ.